DMG Logo

Yazar: Serkan Alc

18 Mayıs 2025 4 dk okuma süresi

GenAI Fundamentals with Gemini Bootcamp Etkinlik Raporu

genai-1

Selamlar, bu yazımızda Developer MultiGroup ekibi olarak, bizce değerli ve YouTube’da bulunması gerektiğine inandığımız ‘GenAI Fundamentals with Gemini’ içeriğini başlangıcından bitimine kadar değerlendireceğiz. hadi başlayalım!

Bu İçeriği Neden Düzenledik?

Öncelikle, başlanan her işin bir nedeni olması gerektiğine inanıyoruz. Bizim nedenimiz ise oldukça basitti: Böyle bir içeriğe ihtiyaç duyuyorduk. Böyle bir içerikle karşılaşsak beğeneceğimizi düşündük ve ardından, ‘Neden biz yapmıyoruz ki?’ diyerek yola çıktık.

Gemini modelini seçmemiz ise biraz daha stratejikti. Bu içeriği tamamen ücretsiz olarak yayınlamak istiyorduk ve bootcamp katılımcılarının ceplerinden tek kuruş çıkmadan üst seviye bir modelle GenAI projeleri geliştirebilmeleri için Google Gemini LLM modelini tercih etmek oldukça mantıklıydı. Nitekim öyle de oldu; program sonunda katılımcılarımız bu durumdan oldukça memnun kaldı!

Düzenleme Aşamasında Nelere Dikkat Ettik?

Hepimizin hayatında iz bırakmış bir öğretmeni olmuştur. Peki hiç düşündünüz mü, o öğretmeninizi neden bu kadar iyi hatırlıyorsunuz? Sadece konuyu çok iyi anlattığı için mi, yoksa onu dinlerken konudan keyif aldığınız, en sıkıcı dersi bile ilgiyle ve zevkle takip edebildiğiniz için mi?(Eminiz ki çoğu öğrenci için o öğretmenlerden biri de konuğumuz ve ekip arkadaşımız Selin Çıldam’dır.)

Bizce bir içeriğin sadece teknik açıdan iyi olması yeterli değildir. Aynı zamanda takip edilmesi kolay, ilgi çekici ve akıcı olması da o içeriğin gerçek kalitesini belirler. İşte tam da bu nedenle içeriğimizi oluştururken bunu sağlayabilmek adına elimizden geleni yaptık

genai-2

İşte tam da bu nedenle geçmiş deneyimlerimizden aldığımız derslerle, düzenleme sürecinde üç temel başlığı pusula olarak belirledik.

  • Düzgün bir müfredat

  • Uygulamalı bir anlatım

  • Farklı bakış açıları ve anlatım tarzları.

Bu üç madde, bize akıcı bir içerik serisi sunmanın yanı sıra, teorikten pratiğe adım adım ilerleyen bir deneyim ve alanında uzman konuklarımızın farklı konulara çeşitli bakış açılarıyla yaklaşmalarını gösterebilmek için harika bir zemin sağladı. Bu sayede katılımcılarımız bir taşla 3 kuş vurabildi, sizce de harika değil mi?

Peki Nasıl Sonuçlandı?

Başlangıç hikayeleri kadar ulaşılan sonuçlar da önemlidir. Peki, bunca emek nasıl sonuçlandı? İki ay hazırlık ve iki ay eğitim olmak üzere toplam 4 aylık program sürecimizin ardından ulaştığımız metrikleri gelin birlikte inceleyelim:

genai-3

Yola çıkarken hayalimiz, herkesin ücretsiz erişebileceği, sürekli güncellenen bir kaynak oluşturmaktı. Program sonunda içeriklerimizin 11.500+ izlenmeye ve 5.500+ tekil(Unique) katılımcıya ulaştığını görmek, doğru yolda olduğumuzu hissettirdi. Bu ilgiyi özellikle kendi kitlemizden görmek ise bizi ayrıca gururlandırdı.

Teorik bilgiyi pratiğe nasıl döktüğümüze gelecek olursak; bootcamp sonunda verilen örnek proje ile her bir katılımcı, unique bir problem üzerine kendi topladığı veri setini kullanarak RAG tabanlı bir chatbot geliştirdi. Problemin bulunmasından, Gemini tabanlı RAG mimarisinin inşa edilmesine ve deploy aşamasına kadar olan tüm süreci, kendi seçtikleri ücretsiz platformlar üzerinden tamamladılar.

Bu bitirme projesini diğer eğitimlerden ve youtube içeriklerinden ayıran en önemli nokta ise, kalıptan çıkmış gibi birbirinin aynı projeler yerine, herkesin kendi problemini bulup onun üzerine özgün bir çözüm geliştirmesiydi. (Bu dönemde her şeyin ezbere ilerlediği bir ortamda, katılımcının seçebileceği ve gerçekten desteklenebilir bir proje sunmak neredeyse hayal gibiydi; bunu ise Enes Fehmi Manan’ın azmi ve güçlü çalışma disiplinine borçluyuz.)

genai-4

4 aylık uğraş, 12 değerli konuk, 16 farklı konu başlığı, 200'den fazla biriktirilen kaynak link ve dev bir bitirme projesinin ardından, size güncel ve özenle derlenmiş 26 saatlik tam bir içerik sunmanın mutluluğuyla bu seriye şimdilik veda ediyoruz!

Vedalar ve Yeni Başlangıçlar

Programın ardından ilk hedefimiz, bu içeriği bir online bootcamp formatından daha kolay takip edilebilecek bir kaynakçaya dönüştürmek. Bu doğrultuda planladığımız adımlar şöyle:

  • Oturumların belirli bölümlerinden kesitler alarak, daha kısa ve odaklı videolar hazırlamak,

  • İşlenen konuları temel alan, takip edilmesi kolay ve uygulama odaklı blog yazıları yayımlamak,

  • Gelişen teknolojiyle birlikte yenilenen konular için düzenli olarak güncelleme oturumları yapmak.

Çünkü biliyoruz ki teknoloji çok hızlı değişiyor ve kimse YouTube’da eski, güncelliğini yitirmiş içeriklerle karşılaşmak istemiyor. Biz de bu değişime ayak uydurarak içeriklerimizi her zaman güncel ve erişilebilir tutmayı hedefliyoruz.

Ve elbette, yeni etkinlik serileri için şimdiden kolları sıvadık. Belki sıradaki adımda, Modern Agent Framework’leri üzerine bir bootcamp hazırlayacağız, belki de AWS ve GenAI’ı birleştiren yepyeni bir içerik serisi sizi bekliyor olacak — kim bilir?

İşte bu yüzden gelişmelerden erkenden haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın!

Teşekkürler

Bu içerik, bir grup insanın yoğun emeği ve çabası sayesinde sizlerle buluştu. Bu yazıyı, onlara teşekkür etmeden sonlandırmak elbette haksızlık olurdu.

Öncelikle, bu içeriğin mimarı ve tüm teknik süreci şekillendirme konusunda bize öncülük eden Enes Fehmi Manan’a, teknik anlamda her zaman yanımızda olan ve kritik anlarda bir konu başlığını devralıp bizlere destek veren kurtarıcı ekip arkadaşlarımız Göker Güner ve Selin Çıldam’a, bu süreçte bizi yalnız bırakmayıp her adımda desteğini esirgemeyen DMG ekibine ve tabii ki değerli konuklarımıza: Kardel Rüveyda Çetin, Daron Yöndem, Fatih Kadir Akın, Tolga Kurtuluş, Bilge Yücel, Emrah Mete, Şeyma Sarıgil, Mete Atamel ve Erhan Meydan’a sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.

genai-5

Umarım yazdıklarım amacına ulaşmıştır. Özellikle yakın zamanda okuyup oldukça etkilendiğim “Google Nasıl Yönetiliyor?” kitabındaki üsluba yakın bir dil kullanmaya çalıştım. Bu ve benzeri içerikler için takipte kalmayı unutmayın!